τεχνολογια led





LED (Light Emmiting Diode)
ονομάζεται μια Δίοδος Εκπομπής Φωτός και πρόκειται για εναν ημιαγωγό, ο οποίος όταν του παρέχεται ηλεκτρική τάση κατά τη φορά ορθής πόλωσης, εκπέμπει φως στενού φάσματος. Το χρώμα φωτισμού εξαρτάται από τη χημική σύσταση του ημιαγώγιμου υλικού που χρησιμοποιείται και μπορεί να είναι ορατό, υπεριώδες ή υπέρυθρο.

Το LED εφευρέθηκε στη Ρωσία τη δεκαετία του 1920 από τον Oleg Vladimirovich Losev, ο οποίος παρατήρησε οτι οι δίοδοι που χρησιμοποιούσαν οι ραδιοφωνικοί δέκτες παρήγαγαν φως όταν διερχόταν από αυτές ηλεκτρικό ρεύμα. Έτσι, το 1927 παρούσιασε σε μια έκθεση του σε Ρώσικο έντυπο το πρώτο LED. Στην Αμερική το LED εμφανίστηκε το 1962, ως ενα πρακτικό και χρήσιμο ηλεκτρονικό στοιχείο. Μάλιστα, η τιμή ενός LED το 1968 ξεπερνούσε τα 200 Δολάρια κι έτσι είχε λίγες πρακτικές εφαρμογές.

Οι πρώτες εφαρμογές του LED ήταν ως ένδειξη λειτουργίας διαφόρων συσκευών, όπως εργαστηριακά εξαρτήματα και μηχανήματα κι αργότερα τηλεοράσεις, ραδιόφωνα, τηλέφωνα, υπολογιστές τσέπης, ακόμα και σε ρολόγια. Το φως που παρήγαγαν τα συγκεκριμένα για αυτή την εφαρμογή LEDs, δεν ήταν ικανό να φωτίσει παρά μόνο να "ενημερώσει" πότε μια συσκευή ήταν ενεργοποιημένη ή οχι.

Με τον καιρό, η τεχνολογία LED αναπτύχθηκε με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνιση τους τα LEDs υψηλής ισχύος (High Power Led) χρώματος μπλε και λευκού, τα οποία ακριβώς λόγω της υψηλής τους ισχύος προαπαιτούν ψύξη, καθώς υπερθερμαίνονται. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για παράδειγμα, στα φωτιστικά τεχνολογίας LED άνω των 3 Watt να παρατηρούμε ψύκτρες στο πίσω τους μέρος. Στον χώρο των σκαφών, συναντόνται πολύ συχνά High Power LEDs με ψύκτρες , εκτός των υποβρυχίων φωτιστικών LED, τα οποία ψύχονται με τη βοήθεια του θαλασσινού νερού . Σε αντίθετη περίπτωση, μη ή κακής ψύξης των High Power LEDs, αυτά καταστρέφονται.